top of page
  • Skribentens bildNeva Deelay

Ett korrupt musik/kultur -industri som främjar massproduktion.

Uppdaterat: 14 dec. 2021

Det har hänt mycket bra saker för självreprecenterade musikern. T.ex, kan nu vem som helst släppa en låt, album, film. Utan att behöva skriva kontrakt med "djävulen" och "sälja" sin själ, dvs sin tid, liv och integritet. Det finns så klart goda sidor med det, absolut. Men när jag tänker... så känns det som att det "onda" väger mer än det "goda". Det här tar mer än det ger.

För i tiden kunde en artist vara aktuell i 10 år. Minst! Nu är det inte så. Det släpps nytt musik varje minut. Massor med låtar. Förutom artisteriet så sköter 1 artist sin utgivning, marknadsföring, image, promotion och massa mer. Typ allt?! 24 timmars arbete. Nästan utan betald. Förr kunde jag lyssna på en och samma CD skiva i ett helt år. Om inte 2. Jag lyssnar fortfarande på dem låtarna. Medans dem nya låtarna, hur bra dem än låter och är kan jag inte lyssna på dem mer än 10 ggr. Och då är det MAX!


När jag öppnar Spotify appen blir jag stressad av tanken på vad jag ska lyssna på. Varför är det så?

Jag syftar alltså på massaproduktion. Av personlig erfarenhet leder överflöd av all "görande" till rastlöshet, begär, ångest (hos lyssnarna, själen som min musik möter, njutaren), utmattning och stress (hos artisterna, givaren, kocken). Och både musik- och kulturbranchen matar oss med nytt och uppmanar till massproduktion. Vad händer?

Mycket är fortfarande inte rättvis inom musikindustrin. Dem tjänar gott. Spotify t.ex. De framstår som att dem står bredvid den självkämpande musikskaparen. My ass, säger jag! Dem stöttar pengarhandeln mer än själva konstnärliga verket.

Du har säkert testat "radio" funktionen på Spotify. Den har hjälpt mig och komma åt nya låtar som relaterar till låten jag precis blev kär i. (Undrar hur ofta jag kommer att lyssna på den låten jag precis la i en av mina 1000 spellistor?) Nåja, det är "go to radio" funktionen på Spotify det.


Som en självpresenterad artist tycker jag att det är supersvårt att nå en bredare lyssnargrupp. Jag är dessutom ganska introvert som inte kan networka, socialisera mig och dela så mycket längre. Känns så stressigt. Känslan liknar om jag skulle försöka presentera mig själv i en fullpackad musikmässa i Anaheim. Massa människor, ljud, ljus, alla gör olika saker, mycket att ta in, lukter, ansikten... och där ska jag.

- Hej hörni! Jag heter Dijle... hallå, hej. Hallååååå?

Lite hopplöst känsla.


Radio funktionen på Spotify är en fantastiskt och passande uppfinning för mig som helst inte vill synas så mycket men ändå vill nå lyssnare. Du som inte vet vad jag pratar om så funkar den så här;

Den som har lyssnat på min låt på Spotify och vill lyssna på låtar som är liknar mina låtar och den stilen kan genom att trycka på "Gå till radio" länken och på det sättet komma åt massa nya låtar som är i samma stil som min låt som blev precis omtyckt av en glad karaktär. MÄN, den fina, fina uppfinningen funkar inte för alla artister tyvärr. Den funkar t.ex. inte för migJo, när jag beskriver mitt bekymmer till Spotify uppmanar dom mig med att dela mina låtar på sociala medier så mycket det går, för att samla mer data skulle jag göra olika spellistor och dela dom igen på olika sociala medier, säga till mina kompisar att lägga mina låtar i deras spellistor och be dom att dela dessa spellistor med sina vänner. Och dela ännu mer. Då skulle den funktionen funka för mig. Men först måste 1000 personer följa mig och sen måste min låt hamna i 25 olika spellistor (inte vilka spellistor som helst heller) utan spellistor som är speciella.
Jag tycker att detta är problematiskt. Varför ska vi göra deras jobb? Och varför vill dem att jag ska tjata på mina kompisar, på sociala medier och jaga lyssnare? Ska denna process inte ske på mer organiskt och ett harmoniskt sett? Det är musik, inte en damsugare jag ska försöka sälja? Det är redan ganska sårbart grej jag håller på med här. Ska inte Spotify vara en länk/hjälp för artister och lyssnare som dem säger att dom är? Dem får ju redan betalt av många. Både lyssnare, artister, sponsorer, reklamer, skivbolag och ahh säkert från massa ställen jag inte vet.

Min musik släpper jag BTW genom mitt skivbolag och en distributör (mot en betalning förstås). Distributören ser till att mina låtar hamnar på Spotify, youtube, shazam osv. Men inte överallt, som för en artist som släpper sin musik från Sony, Universal och liknande stora distributörer. Nä, för deras låtar hamnar på flera ställen och på flera länder än mina. Orättvisa nr.1


Vem är och till Spotify bra för egentligen?

Lyssnare?

Skivbolag och deras artister?

För dom själva?

För självkämpande artister?


Nej! Jag frågar Spotify Support; Chansen att min låt kommer efter en låt som är i samma stil som min är då alltså 0. Vem är då denna funktion bra för?

De erbjuder mig att köpa en tjänst som gör att min låt kommer upp på folks internett flöde. Att köpa mig in till spellistor, osv. Tänker på tidningar som slängs genom min postlåda som jag slänger utan att äns titta på den pga jag hatar reklamer och det står INGEN REKLAM TACK. Vem gillar reklam? Vem gillar tjat?


Tack för din hjälp Mr. Support men din ”köp en annons” är inte lösningen till mitt bekymmer. Spotify, så demokratiskt verkligen.
Minns du Myspace? Det var en superbra musiksite. Alla kunde skapa en profil och ladda upp sina låtar och nå till massa människor runt om i världen. Många myspace:are började ta mer fokus än stora signade artister och hela musikindustrin blev påverkad av det. Då handlade det inte om att en artist behövde köpa ”annons” för att kunna vara med på Myspace. Och ingen brydde sig om lyssnar/tittar siffror... inte på samma sett som det är nu. Nej, då fick artisten lägga upp sin konst och sen kunde den intresserade lyssnaren leta efter artister på egen hand. Myspace hade inga funktioner som hindrade lyssnaren från att hitta unika låtar. Men Spotifys begränsande funktioner hindrar lyssnare och artister från att hitta till varandra. Varför går det inte att ha radio funktionen efter musikgenre eller en tydligare beskrivning? Detta borde dem kunna ordna så det blir ett solidariskt och rättvis plattform för både dom som gör musik och för dom som lyssnar på musik. Utan att behöva tvinga människor att tvångs lyssna eller tjata om sina verk på olika sociala medier för att samla på data. Det är inte ett hållbart sett. Varken för kreatörer eller för lyssnare. Och det är inte syftet med musik.

För mig känns hela musik och kultur -branschen som en stor, fake pool med massa folk och konstgjorda vågor och där försöker vi simma. Simma mot strömmen.
35 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page